26
des.
08

Tortell de reis

tortelll3

Ingredients

500 g de farina
100 g de sucre
150 g de mantega
20 g de llevat
1 got de llet
1 cullaradeta de sal
Raspadura d’una llimona
1 ou
Ametlles triturades
Fruita confitada (taronja, meló, cireres, etc)

1 figureta sorpresa
1 fava
Paper d’alumini
Corona de cartolina

Abans de començar a fer aquesta recepta, assegura’t que tens un marbre o taula ampli ja que per poder manipular la massa (com fan els pastissers) necessites espai. Un cop t’hagis fet espai, neteja bé la superfície i posa’t mans a la feina…

Agafa la farina i posa-la sobre la taula o el marbre com si fos un volcà amb el seu cràter. Al forat aboca-hi el llevat, el sucre, la mantega, la cullaradeta de sal, la raspadura de llimona i la llet (si està a temperatura ambient, molt millor que si està freda). Amb les mans ben netes uneix els ingredients, amassant-los perquè que et quedi una pasta consistent però que es pugui manipular.

La massa ja està en el seu punt, quan ja no se t’enganxa a les mans.

Un cop ja ho tens, fes una bola i posa-la en un bol o recipient en un lloc fresc i deixa-ho reposar unes quatre hores com a mínim. Després, agafa-la, estira-la i uneix els seus extrems, de manera que formis un anell, un rosco, i posa’l en una safata que pugui anar al forn. Llavors, embolica la figureta o sorpresa que tens preparada i la fava amb una mica de paper d’alumini i introdueix-les dins la massa allà on vulguis, procurant que no es vegin des de l’exterior.

A continuació, bat un ou i amb un pinzell pinta la massa. Ja veuràs que et quedarà brillant. Empolsega la superfície amb sucre i unes ametlles triturades i posa-hi la fruita confitada. Mentre fas tot això, encén el forn i escalfa’l a 150ºC. Quan ja estigui a aquesta temperatura, introdueix la safata i deixa coure el rosco durant una mitja hora.

Quan ja estigui cuit, fes una corona de cartolina i posa-la al forat del tortell.

 

Aquest tortell és el postre tradicional del dia 6 de gener, dia dels Reis Mags, i amaga dues sorpreses: una figureta i una fava. A qui li toca aquesta darrera, ha de pagar el tortell. Es coronat rei qui troba la figureta.

Advertisements

1 Response to “Tortell de reis”


  1. 1 Anna
    11 gener 2009 a les 8:43 pm

    he de dir que vaig intentar fer el tortell de reis seguint aquesta recepta però va sortir un xurro. És possible que no hagi seguit bé la recepta, però amb les quantitats que s’esmenten, queda mooolt líquid…si teniu algun aclariment l’agrairé.
    gràcies!
    —————
    Apreciada Anna, la recepta esta “testada” i les mides son correctes, cal dir que la pastisseria es una de las parts de la gastronomia més difícils d’elaborar, com totes las coses amb la practica surten millor, de ben segur que en una propera vegada et quedarà més lograt. Els petits trucs i mesures que cada un va aplicant a les receptes es el millor resultat.
    Poden haver influït diferents passes en la elaboració que hagin fet que el resultat no sigui el esperat, per exemple; el temps de repòs i fermentació de la massa, el treball de amassar be aquesta part, el tipus de forn, la força de graus del forn, o el temps de cocció.
    En fi, que no per aquesta experiència et desanimis de elaborar las coses tu mateixa, no hi ha millor satisfacció que la feina pròpia, clar que si el resultat es satisfactori, aquesta satisfacció es més gratificant.
    Salutacions


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s


%d bloggers like this: